Dette er et opprop fra Landsmøte 2025!
Vi mister nå vårt tilbud som heter Svartjenesten, på grunn av manglende økonomiske ressurser. Hjelpetelefonen er selve hjertet i vår organisasjon og inngangsporten til alle våre hjelpetilbud. Avslag på støtte til vår hjelpetelefon tvinger oss til å stenge «inngangsdøren» til våre tilbud – den første, avgjørende kontakten for mange som søker hjelp.
Vi mener det ikke burde være mulig å tvinge avvikling av et hjelpetilbud som bare øker i omfang, samtidig som milliardene renner inn fra pengespill!

Tallene går ned så da trenger vi ikke hjelpetilbud – eller?
Selv om flere og flere tar kontakt med oss, så mener beslutningstakere at spilleavhengighet ikke lenger er et samfunnskritisk problem, og dermed anser de ikke våre tilbud som like nødvendige. Dette til tross for at vi øker i omfang. Denne konklusjonen er basert på en undersøkelse fra Universitetet i Bergen og data fra spilleverandører.
Overskuddet fra Norsk Tipping bare øker, og frivilligheten jubler. Alle kan klappe seg på skuldrene over at det deles ut mer penger i øst og vest, men de spilleavhengige og pårørende legges i skuffen. Dette til tross for at spilleavhengige fortsatt står for størst andel av overskuddet pr spiller.

Årlige førstegangshenvendelser 2010-2024.
Kompetansen verdsettes ikke, selv om tilbudet er unikt og virker!
Spilleavhengighet er en alvorlig utfordring som krever spesialisert hjelp. Spillavhengighet Norge har i 23 år jobbet for å sikre gode hjelpetilbud for både de avhengige og deres pårørende. Våre tjenester dekker ettervern, gjeldsrådgivning, veiledning i hverdagen og støtte – et helhetlig tilbud for hele familien.
Utformingen av vårt tilbud er i unikt, ved at de berørte får mulighet til å møte likepersoner. En møteplass der det skapes ny innsikt og forståelse for egen avhengighet. En arena for å uttrykke følelser og tanker. Ved å bevare våre hjelpetilbud reduserer vi risikoen for tilbakefall og sikrer en trygg overgang til en selvstendig hverdag etter klinisk behandling.
Hjelpetilbudene våre er anerkjent som viktige, men nedprioritert når det gjelder økonomisk støtte. Dette til tross for at overskuddet fra spilleverandører bare fortsetter å øke – et overskudd som våre brukere har vært med på å generere. Ironisk nok får de ingenting tilbake, og hjelpen mange trenger står i fare for å forsvinne.
Frivillige er drivkraften, så da tror mange at driften er uten kostnader, men slik er det ikke.
Hjelpen vi tilbyr er drevet av frivillige med egenerfaring og gir støtte gjennom individuelle samtaler og selvhjelpsgrupper. Dette tilbudet har vært en livline for mange, men det krever ressurser for å sikre opplæring, kompetanseheving og nødvendig oppfølging. Uten midler kan vi ikke opprettholde hjelpetilbudene på en forsvarlig måte.
Som Norges eneste brukerorganisasjon dedikert til spilleavhengighet, vil en nedleggelse få alvorlige konsekvenser. Det blir økt press på spesialist- og kommunale helsetjenester. Forskning, helseinstitusjoner, brukerråd vil eksempelvis måtte finne sin brukerkompetanse på andre måter.
Vi vet hva som fungerer – vi har erfaringen og kompetansen. Men vi trenger økonomisk støtte for å fortsette. La oss ikke miste hjelpetilbudene som så mange trenger. Hvem er det vi hjelper? Det er de som lever i økonomisk ruin, de pårørende som mister sine kjære til avhengigheten, de som kjemper mot skam, angst, depresjon og utenforskap? De som forsøker desperat å komme seg ut av en vanskelig avhengighet. Dette skjer samtidig som flere aktører og organisasjoner feirer overskuddet fra Norske spillselskaper!
Hva må til?
- Spillavhengighet Norge bør sikres gjennom den Nasjonale handlingsplanen mot spilleproblemer med gode driftsrammer. Vi er det eneste tilbudet av vårt slag og har høstet støtte til dette i mange år nå fra andre organisasjoner og fagpersoner på fagfeltet. I 2025 skal ny handlingsplan lages og nå er det på tide å gjøre ord til handling. Vi kan ikke bare være «viktig» når noen ønsker vår støtte i en sak.
- En betydelig del av pengespilloverskuddet kanaliseres til Stiftelsen DAM for videre fordeling til frivillige lag og foreninger.
Derfor krever vi at en del av disse midlene målrettes og øremerkes tiltak som bekjemper spillavhengighet – en voksende samfunnsutfordring som rammer både enkeltpersoner og deres pårørende.
- Alternativt til punktene over, er direkte overføring fra spillselskapene med rammeverk som virkelig sier at enerettsmodellen, Norge og politikerne tar spilleavhengighet på alvor.
Styret, på vegne av Spillavhengighet Norge