Hva gjør du når den avhengige ikke vil innrømme problemet?

Mann Som Sitter Foroverlent Ved Siden Av Et Togspor Og Holder Hodet I Hendene Sine

Det kan være utfordrende å hjelpe noen som nekter å innse sin spilleavhengighet. Som pårørende kan du føle deg maktesløs, men det er viktige steg du kan ta for å støtte både deg selv og personen som sliter med avhengigheten.


Konkrete råd vi håper kan lette hverdagen din som pårørende

Vær tålmodig

Å nekte for problemet er en vanlig forsvarsmekanisme ved spilleavhengighet. Det kan ta tid før personen er klar til å innse avhengigheten og søke hjelp. Vær tålmodig, men tydelig om hvordan spillingen påvirker både dem og andre.

Sett grenser

Sett klare grenser for hva du er villig til å akseptere, og vær konsekvent med å opprettholde disse grensene.

Ha åpne samtaler uten press

Forsøk å snakke om spilleavhengighet uten å sette personen på defensiven. Bruk «jeg» -utsagn, som «Jeg er bekymret for deg» i stedet for «Du har et problem». Denne strategien vil øke sjansen for å kunne ha en åpen og ærlig samtale om problemet.

Bruk ressurser og verktøy for pårørende

Det finnes ressurser som kan gi deg støtte som pårørende. Vi og andre tilbyr selvhjelpsgrupper og samtaler for veiledning og informasjon om hvordan du kan håndtere situasjonen og navigere deg gjennom utfordringene du står overfor.

Ikke ta på deg skylden

Som pårørende er det lett å føle skyld for at situasjonen har utviklet seg slik den har, men det er ikke din feil. Det er viktig at du erkjenner at du ikke kan kontrollere andres handlinger. Fokuser på hva du kan gjøre for å ivare ta deg selv.

Unngå å redde vedkommende fra konsekvensene

Selv om det kan være fristene å hjelpe ved å dekke over for eksempel økonomisk tap eller beskytte personen fra konsekvensene av spillingen, kan dette gjøre det vanskeligere for dem å se alvoret i situasjonen. La dem oppleve de naturlige konsekvensene av sine handlinger, samtidig som du støtter dem emosjonelt. På denne måten unngår du samtidig å bli medavhengig.

Ikke gi opp

Det kan føles håpløst når den du bryr deg om ikke vil innrømme spilleavhengigheten, men mange kommer til slutt til en erkjennelse. Din støtte, kombinert med tålmodighet og riktige ressurser kan gjøre en forskjell.


Har du spørsmål eller ønsker en samtale?

Ta gjerne kontakt med oss på Hjelpetelefonen, via e-post eller kontaktskjemaet.

Mange finner god støtte og hjelp i å snakke med andre som står i lignende situasjon. Kanskje kan en selvhjelpsgruppe være noe for deg?

vinn
livet
tilbake

Kanskje vil du også lese disse sidene:

Hvem kan hjelpe deg, og hvordan får du hjelp?

Hvordan snakke med barn om spillavhengighet?

Historier fra pårørende

Hvorfor blir så mange spilleavhengig?