Pårørende guide

En Gangvei Bygget I Tre Som Strekker Seg Gjennom Landskap

Har du nettopp oppdaget spilleavhengighet, kan dette være en overveldende og følelsesladet situasjon. Det er viktig å handle på en måte som både ivaretar deg selv og hjelper den spilleavhengige på en konstruktiv måte.

Noen av rådene vi lister opp her er tiltak spilleren må gjennomføre selv, de er ikke fritatt fra å ta ansvar, men du kan oppmuntre og støtte dem gjennom prosessen.

Ta et steg tilbake – ikke reager impulsivt

Det er naturlig at du føler på sjokk, sinne, skuffelse og bekymring når du oppdager spilleproblemet. I slike situasjoner er det viktig å prøve og holde følelsene i sjakk og unngå impulsive handlinger som kan eskalere situasjonen. Gi deg selv tid til å prosessere informasjonen før du tar neste steg.

Søk informasjon om spilleavhengighet

Om du ikke allerede har gjort, vil det å søke kunnskap hjelpe deg til å få et klarere bilde av hva som skjer og hvordan du kan tilnærme deg situasjonen.

Snakk med den spilleavhengige – på en rolig og åpen måte

Dette steget kan være lettere sagt enn gjort og det har vi forståelse for. Det er likevel viktig at dere har en samtale rundt situasjonen når du kjenner deg klar for det. Velg et tidspunkt når dere begge er rolige og har tid til å snakke uforstyrret. Unngå anklagelser og kritikk, men du har lov å være ærlig og direkte om hvordan du føler rundt situasjonen.

Søk hjelp

Spilleavhengighet kan være utfordrende og å overvinne på egen hånd. Ved å oppmuntre den spilleavhengige til å søke hjelp, som rådgivning og behandling vil det lette veien til å bli spillefri. Om den spilleavhengige ikke er klar til å søke hjelp, kan du som pårørende likevel dra nytte av å snakke med en veileder for å få tips og råd i hvordan du best kan håndtere situasjonen.

Sett grenser og ta vare på deg selv

Det er viktig å sette klare grenser og at du beskytter deg selv fra negative konsekvenser som følge av spilleavhengighet. Dette kan inkludere økonomiske grenser, som å sikre at felles økonomi ikke blir påvirket av spill, eller emosjonelle grenser for å sikre at du ikke blir trukket inn i destruktive mønster.

Samtidig må du også ta vare på din egen fysiske og psykiske helse. Spilleavhengighet kan skape mye stress, og det er viktig at du gir deg selv tid til å bearbeide følelser, snakker med noen du stoler på og får den støtten du trenger.

Vurdere de økonomiske konsekvensene

Om spilleavhengigheten har gitt økonomiske konsekvenser, er det viktig å ta grep så raskt som mulig. Dette kan inkludere å få oversikt over eventuell gjeld eller andre økonomiske problemer som har oppstått på grunn av spillingen. Videre kan det være lurt å ta kontakt med økonomisk rådgiver. Det kan også være hensiktsmessig at du har ansvaret for familiens økonomi fra nå av.

Bli med i en selvhjelpsgruppe

Å være pårørende til en spilleavhengig kan være ensomt, men det finnes grupper hvor du kan møte andre som er i samme situasjon. Å dele erfaringer med andre pårørende kan gi deg verdifull støtte, samt nye perspektiver på hvordan du kan håndtere situasjonen.

Sperre alle spillekontoer

Ved pengespill vil vi anbefale at den spilleavhengige tar kontakt med spillsidene som brukes og informerer om sin spilleavhengighet for derved å sperre spillekontoen for videre aktivitet. Denne prosessen kan du gjerne være med på, da dette vil kunne gi deg et innblikk i hvor kyniske disse spillesidene er. Mange vil lokke sine spillere til å bli værende ved å tilby dem bonuser og andre fordeler.

Gjør konkrete avtaler

Det er fint om dere har avtalt på forhånd hva spilleren skal gjøre om de får spilletanker eller hvilke konsekvenser det medfører å ha et tilbakefall. For mange er tilbakefall vanskelig å unngå og for andre ikke. Men det er lite hensiktsmessig og true eller gi ultimatum du aldri blir å gjennomføre. Om det ikke blir satt krav eller forventninger til håndtering av tilbakefall, vil spilleren fort lære seg at det ikke gjør noe om hen fortsetter med uønsket spilling.

Har du spørsmål eller ønsker en samtale?

Ta gjerne kontakt med oss på Hjelpetelefonen, via e-post eller kontaktskjemaet.

Kanskje vil du også lese disse sidene:

Selvhjelpsgrupper

Gjeldsrådgivning

Juridisk bistand

Hvordan snakke med barn om spillavhengighet?

Å stå ved siden av noen som sliter med spilleavhengighet kan føles som en uendelig kamp, men du skal vite at det er håp. Med tid, tålmodighet og god kommunikasjon kan dere sammen komme gjennom dette.

Les historier fra andre pårørende og hvordan det har gått med dem.

vinn
livet
tilbake