Hva kan du selv gjøre for å slutte å spille?

Å slutte og spille kan føles som en enorm utfordring for mange, men det er mulig med de rette verktøyene og støtte. Husk at veien til bedring krever tid og tålmodighet, men med innsats kan du ta tilbake kontrollen over livet ditt.

Hvert tips er utformet for å gi deg praktiske råd og strategier som kan brukes i hverdagen. Enten du akkurat har erkjent avhengigheten eller allerede har begynt å ta steg mot å slutte, håper vi at disse rådene kan støtte deg i prosessen og øke sjansene dine for å lykkes.


Konkrete tips som vi håper kan hjelpe deg på veien mot et spillefritt liv

Aksepter problemet

Det første steget mot å slutte og spille er å erkjenne at du har et problem med spilling. Reflekter over hvordan spillingen påvirker livet ditt negativt. Spørsmål du kan begynne med kan være:
Hvordan er økonomien? Hvordan er ditt sosiale liv? Hvordan sover du? Hvordan står det til med stress og din mentale helse? Følger du opp plikter og ansvar?

Fjern fristelser

Når du er kommet så langt at du har erkjent spilleavhengigheten og er innstilt på å gjøre en endring anbefaler vi å fjerne fristelser ved å blokker tilgangen til nettsider eller apper som du vanligvis spiller på. Gjelder problemet gamingavhengighet oppfordrer vi til å ta kontakt med oss slik at vi sammen kan finne løsninger som er tilpasset den enkelte. Vi vil også råde til å unngå situasjoner og steder som kan trigge trangen til å spille.

Finn alternativer

Når man slutter å spille frigjør man mye tid som kan være utfordrende å fylle. Denne tiden kan være fin å bruke på andre ting som er viktige for deg, som venner og familie eller finne nye hobbyer som kan gi deg glede og mestring i hverdagen.

Søk hjelp og støtte

Vi vil med de beste hensikter råde til å søke profesjonell hjelp. Rådgivere og behandlere som er spesialisert i avhengighet kan gi deg verktøy og strategier for å håndtere behovet for å spille.
Å dele dine utfordringer og tanker med noen du stoler på, en venn eller familiemedlem kan også ha stor verdi for mange.

Lag en plan

Å lage en daglig plan som holder deg opptatt og distrahert fra trangen til å spille kan være svært nyttig for mange. Den kan inkludere tid for arbeid, fritidsaktiviteter og sosialt samvær.  Det
vil i mange tilfeller også være verdifullt å ha en plan for hvordan du skal håndtere abstinenser. For eksempel: ringe en venn, gå en tur, ta en dusj, eller meditere. Hensikten er at du skal få tankene over på noe annet.

Overvåk fremgangen din

Å holde en dagbok over spillingen og notere ned når og hvorfor du følte på trangen til å spille og hvordan du håndterte det, kan gi deg innsikt i dine mønstre og hjelpe deg på veien mot å bli spillefri.

Bli med i en selvhjelpsgruppe

I en støttegruppe vil du møte andre som går gjennom lignende utfordringer som deg selv. Det unike med dette er forståelsen mellom deltakerne som gir støtte og motivasjon til å fortsette på veien ut av spilleavhengighet. I gruppene deles det erfaringer og mestringsstrategier som kan være nyttige for deg. I tillegg er det en trygg arena hvor mange opplever at de kan være seg selv uten frykt for å bli dømt. Dette gir et sterkt fellesskap som kan ha betydning for deg og din mentale helse.

Vær tålmodig

Å slutte og spille er en prosess som kan ta tid. Vær tålmodig med deg selv og forstå at tilbakefall kan skje. Det viktigste er å huske at du ikke er tilbake på start, men at du har lærdom fra tiden du har tilbakelagt som vil være nyttig på veien videre. Det viktigste er å ikke gi opp, men å fortsette og jobbe mot målet ditt.


Har du spørsmål eller ønsker en samtale?

Ta gjerne kontakt med oss på Hjelpetelefonen, via e-post eller kontaktskjemaet.

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg for å få hjelp.

Vi har laget en oversikt over ressurser som vi håper kan være til hjelp for deg.

hos
oss Kan
Du ikke
tape