Denne sommeren har vi intervjuet Tony O’Reilly fra “Extern Problem Gambling” i Irland.

Denne sommeren har vi intervjuet Tony O’Reilly fra “Extern Problem Gambling” i Irland.
Tony ble vi kjent med gjennom erfaringskonsulent prosjektet, TEX. Han ble invitert inn som en av foreleserene vi hadde under årets landsmøte i Asker, her delte Tony sin tøffe historie med alle som var tilstede. Til daglig jobber han som erfaringskonsulent i Irland innenfor feltet spilleavhengighet.

Her er mer om Tony og litt om hans historie:

Kan du fortelle oss litt om deg selv? Hvem er Tony O’Reilly?

Jeg er en avhengighetsrådgiver som hovedsakelig jobber med spilleavhengighet. Jeg er også i bedring etter en alvorlig spilleavhengighet som kostet meg ekteskapet, familien, hjemmet og friheten min. Jeg er stor fan av idrett og følger Liverpool FC lidenskapelig. På fritiden min liker jeg musikk, å lese og jeg drar gjerne på konserter. Jeg er far til en og har bodd i Waterford sammen med min partner, Darina, de siste 8 årene.

Vil du dele litt om din historie som spilleavhengig?

Jeg hadde mitt første veddemål i en alder av 24 (Et €1-spill på en fotballkamp) og for meg var gambling en form for underholdning, eller rekreasjon i mange år etter det. Det endret seg da jeg åpnet en nettkonto og begynte å spille online med kredittkortet mitt. Jeg begynte sakte å spille for mer penger og mer regelmessig. Jeg begynte å samle meg opp lån, som jeg ikke fortalte noen om, på grunn av skam og stigma over å tape. Livet og økonomiske problemer ble for store til å håndtere og jeg satt i stor gjeld. Som mange spillere følte jeg at jeg ikke kunne be om hjelp og prøvde å spille meg ut av problemene mine. Frykt, stolthet og ego holdt meg borte fra å søke hjelp. Til slutt ble jeg så desperat at jeg gjorde noe jeg aldri ville ha drømt om før, jeg begynte å stjele fra arbeidsgiveren min “An Post”. Det startet med små mengder, men det økte raskt. Jeg hadde tilgang til mye penger og til slutt hadde jeg sjelt totalt 1,75 millioner over en 14 måneders periode. Tyveriet kom endelig frem i 2011 og jeg ble dømt til 4 års fengsel med en betinget dom.

Etter flere år som spilleavhengig ble du til slutt oppdaget og spillingen stoppet. Kan du fortelle litt om hvordan det føltes?

Lettelsen jeg følte var enorm. Selv om jeg visste at jeg ville måtte ta konsekvensene av mine egne handlinger og en mulig fengselsstraff, har jeg aldri følt meg så fri som jeg gjorde den dagen da spilleavhengigheten min endelig ble avslørt.

I dag er du spillefri og jobber som erfaringskonsulent for “Extern problem gambling” i Irland. Fortell oss litt om jobben din:

Jeg jobber som avhengighetsrådgiver i prosjektet og hjelper til med å støtte klienter og familiemedlemmer som har blitt negativt påvirket av spilleavhengighet. Imidlertid er hoveddelen av arbeidet mitt, og den delen jeg brenner mest for, skolesamtaler. Jeg deler mine erfaringer med avhengigheten min som en del av en workshop. I fjor besøkte jeg over 100 skoler og holdt foredrag for over 10000 elever.

I forbindelse med prosjektet vi har vært gjennom, lærte du også mye om spillpolitikk i Norge. Hva er den største forskjellen mellom spill i Norge og Irland?

Jeg har lært mye om “monopolet” og hvordan det fungerer. I Norge er det finansiering og regulering, mens vi i Irland ikke har noen statlig finansiering eller regulering/lovgivning på plass ennå, som kunne bidratt til å forhindre skade.

Til slutt, hvis du skulle gitt et godt råd til en som er avhengig av  spill i dag, hva ville det rådet vært?

Bare søk etter støtte og snakk med noen, enten det er et familiemedlem eller en profesjonell tjeneste. Ring eller send en melding, skriv en e-post. Det er hjelp der ute og folk som virkelig forstår, men enda viktigere er at det er håp.

Kjenner du noen vi burde intervjuet? Ta kontakt med oss.