Livet etterpå

Livet etterpå

Livet etterpå

Når du som spilleavhengig til slutt har spilt bort bort hus, hjem, ekteskap og kort tid etterpå mister jobben, hva gjør du da?? For snart 3 år siden skjedde alle disse tingene i tur og orden i livet mitt og kampen for å overleve begynte. Når dette skjedde hadde jeg vært av og på med spilling, behandling og opprydding av spillegjeld i nærmere 20 år.  Dette har påvirket  økonomi, et ekteskap og familie.  Nå kunne det ikke fortsette mer, det var på tide å si stopp!! Tiden etter er den verste og vanskeligste tiden jeg noen gang har opplevd og nå lang tid etter blir jeg fortsatt skjelven, dårlig og det gjør vondt å tenke på. Det er ikke gjelden eller at huset måtte selges osv. som er det verste, det er bare penger. Det å såre og skuffe de du er glad i, å miste et godt ekteskap, ei god mor til ungene og kone, det er verre.  Det å se de gå videre og at de må starte på et nytt liv for at hun og ungene skal kunne få en litt tryggere hverdag og for å redde de få smuler som er igjen av verdier, det har satt sine spor og har vært og er en tøff og vanskelig prosess å komme igjennom.  Samtidig er jeg glad for at dette skjedde, for jeg tror ikke at jeg hadde kommet meg ut av det spill-helvete som jeg levde i uten. Når jeg i dag ser at de har funnet seg til rette i sine nye liv og at ting går bra, så kan jeg senke skuldrene litt og begynne å se fremover i mitt eget liv uten å måtte bekymre meg for dem. Jeg er og takknemlig og heldig som har et godt forhold til hun jeg var gift med, med tanke på barna.

I dag, nesten 3 år etter at dette skjedde, har jeg snart vært spillefri i like lang tid og livet begynner å se bedre ut. Mye av grunnen til det er behandlingen jeg går til hos Rogaland A-senter, en god og forståelsesfull fastlege og en flott kunderådgiver hos Nav.  Det aller viktigste og beste valget jeg tok var den dagen jeg kom på nettverksmøtene til Spillavhengighet Norge i Stavanger. Der ble jeg møtt av alle de flotte og gode personene som viste en forståelse og omsorg som nesten ikke går an å beskrive. Det resulterte i at jeg i dag sitter i styret til organisasjonen og er regions-koordinator for region vest samt at jeg nå er med og har disse nettverksmøtene her i Stavanger. Jeg har og fått mange gode nye venner og støttespillere gjennom organisasjonen. Det meste av all denne æren skal daglig leder Lill-Tove ha. En mer inspirerende, inkluderende og omsorgsfull person skal du lete lenge etter. Hun har gitt meg muligheten til å bli med på dette laget og det er en utrolig god følelse å få bli med og hjelpe andre med dette problemet.

Når alle kort kom på bordet, for snart 3 år siden, ble det tatt noen viktige valg i livet mitt angående økonomi. Det viktigste var en umyndiggjøring i forhold til økonomi og det å kunne ta opp nye lån og kreditter. Jeg fikk en verge (min bror) til å styre økonomien min, slik at jeg kunne konsentrere meg om spilleavhengigheten og få kontroll på den. Det har vært en stor lettelse og sikkerhet fra dag en, både for meg og de nærmeste rundt meg. Det å vite at den muligheten er lukket er en stor befrielse og som en slags medisin for meg. Jeg er og heldig som har fått vite at jeg kan få søke om en gjeldsordning nr. 2 og denne ligger nå inne til behandling.

Jeg skal være ærlig å si at det har vært en hard kamp for å finne ut av mine rettigheter og få forståelse for problemet innad i de forskjellige offentlige systemer. Det har blitt mange tunge og krevende kamper, men det viser seg at greier du å stå på så kan ting skje. Selv om ting ser ut som de kan ordne seg for meg, er det en bismak å tenke på at systemet som skal ta imot deg når du ligger nede og med luen i hånden, overhode ikke fungerer til tider og det kan virke mer belastende en det er til hjelp. Hadde jeg vært helt alene oppi dette og ikke hatt familie og venner som hadde hjulpet meg, hadde jeg nok ikke vært her i dag, så ærlig må jeg nok være.

På grunn av dette har jeg begynt å sette meg inn i rettigheter rundt gjeld, økonomi osv., for her er det alt for mange som trenger gode råd og tips, som  føler de ikke blir forstått, eller møtt med den hjelpen de har krav på. Vi er heldige som bor i Norge og har mange flotte og gode rettigheter i dette landet. Selv om ting kan se mørkt ut og til tider vanskelig, så finnes det som regel hjelp der ute. Samtidig skal en også vite at det er en tøff kamp å komme seg opp igjen og det stilles noen krav til deg og det er helt i orden, så lenge vi kan se et lys i tunnelen og at alt bare ikke er mørkt kaldt og trist.

Til slutt vil jeg bare si at har du et spill-problem eller kjenner noen som har det, så skal du ikke være redd for å ta kontakt med oss i Spillavhengighet Norge eller andre plasser. Det viktigste er at du forteller dette til noen, slik du kan få fred innvendig til å starte på veien til en spillefri hverdag.

Skrevet av Atle Vestvik

Styremedlem i Spillavhengighet Norge