Om Spillavhengighet Norge

Spillavhengighet Norge jobber lokalt, regionalt og nasjonalt for å forebygge spilleavhengighet. Vi bidrar til at spilleavhengige og pårørendes stemmer blir hørt og vi setter lys på avhengighetens baksider.

Organisasjonen er en frittstående interesseorganisasjon, med nært samarbeid med ulike fagmiljøer innen feltet spilleavhengighet. Spillavhengighet Norge ble etablert i 2002 og har i dag 7 ansatte og ca. 50 frivillige.

Brosjyre med informasjon om oss finner du her.

Etablert i 2002
7 Ansatte
50 Frivillige

Det begynte i 2002

Spillavhengighet Norge startet opp som en pårørendeorganisasjon i Lyngen av Lill-Tove Bergmo. Den gang het organisasjonen PTS – Pårørende til Spillavhengige. Dette var etter at hun som pårørende fikk oppleve spilleavhengighet på nært hold.

Tidslinje

To pårørende møttes etter å ha erfart spilleavhengighet på kroppen.
De møttes jevnlig, for å planlegge hvordan de skulle få til et tilbud som var rettet mot pårørende.

I januar hadde vi vår første pressekonferanse. Den handlet om at vi ønsket å starte grupper for pårørende i samarbeid med Ko-Rus Øst. Det ble umiddelbart mange henvendelser og i løpet av året hadde vi 7 selvhjelpsgrupper i drift.

Organisasjonen stiftes til en interesseorganisasjon. Vi fikk plass i arbeidsutvalget til den første handlingsplanen mot spilleproblemer i Norge. I handlingsplanen ble det satt av et punkt som omhandlet støttegrupper. Som ett resultat av handlingsplanen, fikk vi mulighet til å søke økonomiske midler. Siden den gang har organisasjonen fått tilskudd gjennom handlingsplanen.

Første politiske gjennombrudd. Lyngen Kommune i Troms ble den første automatfrie kommunen i Norge. Media har kastet seg på saken og vi hadde opp imot 30 intervjuer pr dag. Organisasjonen fikk satt et stort søkelys på hvorfor spilleautomatene måtte vekk. Samfunnet fikk innblikk i spilleavhengighetens alvorlighet og andre kommuner ville følge Lyngens eksempel.

Dette året mottok vi de første henvendelsene som var knyttet til problemer med dataspill og de fleste var knyttet til sjangeren MMO RPG (rollespill på nett).

Vi vant kampen og Norge ble automatfritt.
Vi opplevde etter dette en stor nedgang i henvendelser og flere grupper ble lagt ned.
Det ble dermed nødvendig å omstrukturere arbeidet vårt.

Med bakgrunn i nedgangen av henvendelser, slo Pårørende Til Spilleavhengige seg sammen med LOMS – Landsorganisasjonen Mot Spilleavhengighet. Resultatet ble omorganisering, fra å være en pårørendeorganisasjon til å bli en organisasjon for både spilleavhengige og pårørende.

Den nye organisasjonen tar form og får navnet Spillavhengighet Norge. Endringene lanseres i mars. Med den nye strukturen kunne vi dele landet opp i 5 regioner. Disse regionene dannet grunnlaget for landsorganisasjonen.

Henvendelsene øker igjen og pengespill på nett skiller seg ut som ekstra problematisk. Samtidig øker også henvendelser på dataspill.
Organisasjonen får sin første ansettelse, med daglig leder i 30% stilling.

Organisasjonens oppgaver øker. Det samme gjør henvendelsene.
Daglig leders stillingsprosent økes til 60%.

Gjennom helsedirektoratet får organisasjonen tilskudd på prosjektmidler. Dermed blir det ansatt politisk rådgiver og markedsfører i 100% prosjektstillinger. Stillingen til daglig leder øker til 100%. Organisasjonen vokser både i grupper og i antall frivillige.
Med en liten administrasjon går utviklingen raskt.
Det lages en strategiplan for de neste 4 årene.

Det er en stor økning i antallet henvendelser og organisasjonen har rundt 40 frivillige og 13 grupper rundt i landet. Organisasjonen vokser i stor grad på bakgrunn av strukturert markedsføring og planer på hvordan organisasjonen skal videreutvikles.

Annerledesåret da korona-pandemien slo inn over landet. Organisasjonen snudde seg raskt for å finne løsninger for de berørte og det opprettes digitale gruppemøter da landet stengte ned. Vi opplevde en kraftig økning i antall henvendelser og tilbakefall preget året.

Dette året utviklet organisasjonen seg stort. Administrasjonen gikk fra 5 til 7 ansatte og utvidet nettverket med flere nasjonale brukerutvalg og samarbeidspartnere.
Store deler av møtevirksomheten i 2021 bar preg av pandemien og ble gjennomført digitalt.
Mars 2021 delte organisasjonen rapporten som forklarte hvilken vei vi ønsket å gå, i forhold til pengespillmodellen.

2022 var året da samfunnet begynte å normalisere seg, med mye mer fysiske møter og aktiviteter. Den viktigste jobben organisasjonen har hatt i løpet av dette året, har vært å få alle de fysiske gruppene på plass igjen. Siste delen av året hadde organisasjonen høy reiseaktivitet igjen, mye møter og kurs både i både inn og utland. Organisasjonen gjennomgår stadig utvikling som igjen gjør grunnmuren sterk og stabil. Dette gir også grobunn for et godt arbeidsmiljø og gode hjelpetilbud.

Styret

Ann Kristin Giæver Mathisen

Ann Kristin Giæver Mathisen

Styreleder
Christoffer Lian

Christoffer Lian

Nestleder
Dan Karlsson

Dan Karlsson

Styremedlem
Hogne Thin Markussen

Hogne Thin Markussen

Styremedlem
Roger Asker

Roger Asker

Styremedlem
Harry Olav Wiik

Harry Olav Wiik

Styremedlem
Ulrike Michaela Wessels

Ulrike Michaela Wessels

Styremedlem
Bjørn Tore Hanssen

Bjørn Tore Hanssen

Varamedlem
Gunn Mari Fallmo

Gunn Mari Fallmo

Varamedlem
Jenny Robinson

Jenny Robinson

Varamedlem

Gi en gave

Vår virksomhet er basert på frivillig arbeid. Alle bidrag går til å hjelpe berørte av spilleavhengighet.